Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Το φάντασμα της διάσπασης πλανάται, περισσότερο από ποτέ, πάνω από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία προσπαθεί να…μαζέψει τα «κομμάτια της», εν μέσω της κυβερνητικής χλεύης και της απαξίωσης από την κοινωνία, μετά το φιάσκο με την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών.

Η συντηρητική παράταξη βιώνει την πιο βαθιά της κρίση κατά την 41χρονη πορεία της και ήδη πληθαίνουν τα σενάρια για τη δημιουργία νέων σχηματισμών από τα σπλάχνα της.

Η εξέλιξη στη Ν.Δ. φαίνεται, όπως λέγεται από κεντρικά στελέχη της συντηρητικής παράταξης, ότι πρέπει να αναλυθεί με βάση τις ευρύτερες πολιτικές διεργασίες στη χώρα και τα όσα προωθούνται από το εξωτερικό και από εγχώρια κέντρα για συμμαχικές κυβερνήσεις υπό την πρόβλεψη ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταρρεύσει μετά από απώλειες που θα έχει στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Στη σκιά των συζητήσεων για το εάν μπορεί και έως πότε να πορευθεί ενωμένη η Ν.Δ., αφού για τους μυημένους οι φυγόκεντρες δυνάμεις είναι ζήτημα χρόνου να εκδηλωθούν, το ζητούμενο στην παρούσα χρονική είναι να αποφορτιστεί το κλίμα με τον προσδιορισμό άμεσα εκλογών, δηλ. σε δυο ή τρεις εβδομάδες.

Με τη Ν.Δ. να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, και μετά από έντονο παρασκήνιο όλο το βράδυ της Κυριακής και ατελείωτες συζητήσεις, σήμερα θα επιχειρήσουν να περισώσουν ότι μπορούν και να θέσουν τις βάσεις, ώστε να γίνει η εκλογή τουλάχιστον σε δυο ή τρεις εβδομάδες.

Υπό την ηχηρή σιωπή των πρώην Πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά που παρακολουθούν από απόσταση και ιδιαίτερα προβληματισμένοι και ενοχλημένοι με όσα τραγικά γίνονται, το κόμμα έχει σπάσει ουσιαστικά σε τέσσερα κομμάτια, όσοι και οι υποψήφιοι, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», αργά το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Καραμανλή και συζήτησαν τα νέα δεδομένα, με τον πρώην Πρωθυπουργό να επισημαίνει με έμφαση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαδικασία των εκλογών για να ανασυνταχθεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Με την ικανοποίηση να είναι έκδηλη στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είχε έγκαιρα διαρρεύσει σε ΜΜΕ και την προτίμησή του για το πρόσωπο που θέλει να ηγηθεί της Ν.Δ., η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να συμβιβάσει αντικρουόμενες επιδιώξεις και φιλοδοξίες, μια πολιτική άσκηση με υψηλό δείκτη δυσκολίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση που εδέχθη καίριο πλήγμα στο κύρος και την αξιοπιστία της, προσπαθεί να βρει το αντίδοτο για να βρει από την κρίση ώστε να αποτραπεί η πλήρης διάλυσή, καθώς τα πρώτα διαλυτικά φαινόμενα είναι εμφανής. Παράλληλα, όπως σημειώνουν όλοι σχεδόν οι βουλευτές, ο τόπος έχει ανάγκη ισχυρής αντιπολίτευσης για να ελέγχει την κυβέρνηση και άρα προέχει να βρεθεί λύση.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Εκλογών (ΚΕΦΕ) της ΝΔ, από την οποία ουδείς παραιτήθηκε παρά το φιάσκο, θα επιχειρήσει στη μια το μεσημέρι κατά τη συνεδρίασή της να βρει λύση. Δεν αποκλείεται σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση να υπάρξει ένταση, αφού στην ΚΕΦΕ συμμετέχουν μέλη (και βουλευτές) που είχαν ταχθεί υπέρ υποψηφίων, κυρίως των κκ. Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα.

Υπό τα σημερινά δεδομένα, η Ν.Δ. δεν μπορεί να πορευθεί ενωμένη, όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη, καθώς το κλίμα είναι πάρα πολύ βαρύ, μετά τις εκατέρωθεν βολές, τις αλληλοκατηγορίες και το χάσμα που χωρίζει τους τέσσερις υποψηφίους που δεν μπορούν να συζητήσουν.

Το καταστατικό της Ν.Δ. είναι δεδομένο και δεν τροποποιείται και άρα δεν μπορεί να αλλάξει και η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη στο Βήμα, αν και στο παρασκήνιο συζητούνται σενάρια για να βρεθεί τρόπος, κυρίως μέσω συνεδρίου να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού.

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά σήμερα στην ΚΕΦΕ, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα επιλεγεί η εταιρεία (σ.σ. είχε οργανώσει τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές στο ΠαΣοΚ), μετά την Infosolution που απέτυχε να οργανώσει τις εκλογές, με την δεύτερη καλύτερη προσφορά ώστε να τρέξει τις διαδικασίες για τη μηχανοργάνωση της διαδικασίας.

Το άκρως ανησυχητικό για τη συντηρητική παράταξη είναι ότι οι τέσσερις υποψήφιοι αδυνατούν, όχι απλά να συνεννοηθούν, αλλά και να μιλήσουν απευθείας, ενώ οι κκ. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας έχουν ζητήσει την παραίτηση από τη θέση του προέδρου του κόμματος του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος ένα εικοσιτετράωρο μετά το φιάσκο των εκλογών, όχι μόνο δεν έχει μιλήσει, αλλά είναι εξαφανισμένος, όπως τον εγκαλούν οι συνυποψήφιοί του.

Το μόνο κοινό σημείο συμφωνίας των τεσσάρων είναι η τήρηση του καταστατικού και να δρομολογηθούν οι εξελίξεις ώστε να εκλεγεί ο νέος αρχηγός σε δυο με τρεις εβδομάδες, αν και υπάρχουν στελέχη και βουλευτές που στηρίζουν τον κ. Μεϊμαράκη που επιμένουν για τη σύγκλιση και Κ.Ο. και συνεδρίου και άρα παράταση της εκκρεμότητας.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ενώ ακόμα ανοικτό είναι εάν τελικά θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο «εμφύλιος» για την απόδοση των ευθυνών για το φιάσκο. Εάν συνεδριάσουν Κ.Ο. και Π.Ε. είναι σίγουρο, όπως λέγεται ότι θα γίνουν «αρένες» για ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών, κάτι που θα μεγαλώσει τις πληγές.

Ο κ. Μεϊμαράκης, παρά τα πυρά δεν παραιτείται, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ οι συνεργάτες του διαρρέουν ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπει την προεδρία και προφανώς και την υποψηφιότητά του, αλλά θεωρεί εαυτόν δικαιωμένο.

Η διαρροή προκάλεσε την οργή των κκ. Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα που επιμένουν στην παραίτησή του, ενώ ο κ. Γεωργιάδης ήταν πιο διαλλακτικός, δεν θεωρεί πως υπήρξε δόλος, αλλά αστοχία και δεν ζητεί να παραιτηθεί ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος που κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Σε αυτό το κλίμα κυριαρχούν οι συζητήσεις για το εάν υπήρξε αστοχία ή δόλος και τα σενάρια ποικίλουν ανάλογα ποιον υποψήφιο στηρίζει κανείς. Οι κκ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης αρνούνται τα περί δόλου, αλλά η πλευρά Τζιτζικώστα έδειξε ευθέως την πλευρά Μεϊμαράκη ως υπεύθυνη και το αντίστροφο με το επιχείρημα ότι ο κ. Παπαμιμίκος υποστήριζε τον 38χρονο περιφερειάρχη.

 tovima.gr

Littleboypc.gr - Επισκευή Υπολογιστών - Κινητών, Ιστοσελίδες-Δίκτυα, Καταγραφικά Συστήματα

Εγγύηση Χαμηλότερης Τιμής, επισκευή Υπολογιστών (Laptop-Desktop), Κινητών τηλεφώνων (Smartphones), Σχεδίαση και Προγραμματισμός Ιστοσελίδας, Δίκτυα Υπολογιστών (Lan-Man-Wan), Καταγραφικά Συστήματα (Κάμερες Ασφαλείας). Θα μας Βρείτε: Κατούνα Ξηρομέρου - Έναντι ΕΛΤΑ | Τήλ. 6972 467 965 - 6989 457 517 | Web: http://www.littleboypc.gr
«
Επόμενη
Νεότερη ανάρτηση
»
Προηγούμενη
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναρτήστε ένα ΣΧόλιο


Αρχή