Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

 Θέμα ολίγων ημερών φαίνεται ότι είναι η κατάθεση στη Βουλή δύο πολύ σημαντικών φορολογικών νομοσχεδίων που εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στο δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγή
Πρόκειται για τα νομοσχέδια με τις ρυθμίσεις για την επέκταση της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» και της ηλεκτρονικής τραπεζικής σε ευρύ φάσμα συναλλαγών και για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και αδήλωτων κεφαλαίων στις φορολογικές αρχές, με κίνητρο για τους φορολογούμενους την απαλλαγή τους από τις ποινικές διώξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της φοροδιαφυγής.

Στο νομοσχέδιο για το «πλαστικό χρήμα» θα περιληφθούν και οι διατάξεις που προβλέπουν τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της φορολογικής διοίκησης καθώς και την δημιουργία ενός ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού μερικώς ακατάσχετου, για τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης των τρεχουσών συναλλαγών κάθε επιχείρησης.

O "μαραθώνιος" των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών για την οριστικοποίηση των διατάξεων των νομοσχεδίων αυτών βρίσκεται στο τέλος του, όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Έτσι, τα νομοσχέδια αυτά θα κατατεθούν στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου και θα ψηφιστούν το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα δύο αυτά νομοσχέδια θα προβλέπουν τα εξής:

1) Κίνητρα για την επέκταση της χρήσης «πλαστικού χρήματος» και ηλεκτρονικής τραπεζικής στις συναλλαγές: Από την 1η-1-2017, οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο πλέον κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός. Σε περίπτωση που δεν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσοστό, τότε το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%. Το ποσοστό του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες πληρωθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος αυτού.  
Συγκεκριμένα: 

* Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις μέχρι 10.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα.


* Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 10.000 και μέχρι 20.000 ευρώ το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτεται με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέρχεται στο 15%, ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 και μέχρι 40.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται σε 20%.

 * Για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 40.000 ευρώ το ποσοστό υποχρεωτικής κάλυψης με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέρχεται στο 30% του ετησίου αυτού εισοδήματος.

Πιθανή μεταβατική περίοδος εντός του 2016

Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή σύντομα, θα προβλέπεται για το 2016 μεταβατική περίοδος κατά την οποία τα ποσοστά του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα είναι μειωμένα στο 1/4 ή στο 1/6 αυτών που θα ισχύουν σε ετήσια βάση από το 2017 και μετά.  

Oι δαπάνες που θα αναγνωρίζονται 

Για τις δαπάνες που πληρώνονται με «πλαστικό» χρήμα ή μέσω e-banking οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να διαφυλάσσουν τις αποδείξεις ή τυχόν άλλα προβλεπόμενα παραστατικά. Κι αυτό διότι οι ίδιες οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ηλεκτρονικά αρχεία με αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω e-banking.

Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών. Δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη ακόμη και οι αγορές σε σούπερ μάρκετ, οι πληρωμές ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, τόκων από στεγαστικά δάνεια, ασφαλίστρων, διδάκτρων, μέχρι και η πληρωμή των κοινοχρήστων. Θα εξαιρούνται μόνο μεταφορές ποσών σε άλλα πρόσωπα και τα εμβάσματα.

Από την υποχρέωση να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματος με δαπάνες πληρωθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαιρεθούν όσοι συνταξιούχοι έχουν ηλικία 70 ετών και άνω, καθώς και όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο και σε περιοχές ορεινές που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από ένα συγκεκριμένο όριο

 2) Θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός «ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού», μερικώς ακατάσχετου, μέσω του οποίου κάθε επιχείρηση θα μπορεί να εκπληρώνει απρόσκοπτα τις τρέχουσες υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τους εκμισθωτές, τους εργαζομένους της και τους προμηθευτές της. Ειδικότερα, θα παρασχεθεί η δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να γνωστοποιήσει σε κάποιο πιστωτικό ίδρυμα έναν τραπεζικό λογαριασμό , ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά από εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί απρόσκοπτα τις βασικές λειτουργίες της με πάγιες τραπεζικές εντολές. Δηλαδή μέσω του λογαριασμού αυτού θα είναι δυνατό να πραγματοποιούνται, χωρίς εμπόδια λόγω κατάσχεσης ή δέσμευσης, οι πληρωμές μισθοδοσίας, τρεχουσών οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμών ΔΕΚΟ, δανείων, ενοικίων και προμηθευτών. Περαιτέρω, ο σχετικός λογαριασμός θα δέχεται τις εισπράξεις της επιχείρησης μέσω e-banking και από τη χρήση «πλαστικού χρήματος» εκ μέρους των καταναλωτών. Ο λογαριασμός θα είναι εν μέρει ακατάσχετος. Το ακριβές ύψος του ακατάσχετου ποσού θα καθορίζεται με βάση τα απολογιστικά δεδομένα της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης. 3) Ηλεκτρονική διασύνδεση ταμειακών μηχανών και λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές της φορολογικής διοίκησης. Οι διατάξεις τις οποίες ήδη έχoυν αποκαλύψει τα dikaiologitika.gr προβλέπουν ότι:


 α) Όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και όλα τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες θα υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στις πληροφοριακές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα δεδομένα όλων των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν (π.χ. των παραστατικών που σχετίζονται με χονδρικές ή λιανικές συναλλαγές), ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσής τους (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα).

 β) Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν η έκταση εφαρμογής και οι ειδικότερες υποχρεώσεις των συναλλασσομένων (φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων), η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διαβίβασή τους.

 γ) Για κάθε συναλλαγή για την οποία ο υπόχρεος δεν διαβιβάζει τα δεδομένα της θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

δ) Το νομοθετικό κενό που είχε δημιουργηθεί από την 1η-1-2015, με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4308/2014 για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (με τις οποίες καταργήθηκαν οι εξουσιοδοτικές διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 26 του ν. 3943/2011, με συνέπεια να μην είναι δυνατή πλέον η έκδοση υπουργικής απόφασης για την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών από τις ταμειακές μηχανές) καλύπτεται με επαναφορά της εξουσιοδοτικής διάταξης.

 4) Εθελοντική αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων-κεφαλαίων: Σε όσους Έλληνες φορολογούμενους έχουν αποκρύψει από την Εφορία εισοδήματα ή έσοδα ή άλλου είδους κεφάλαια, τα οποία απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, νόμιμο ή παράνομο, θα παρέχεται η δυνατότητα να φανερώσουν τα ποσά αυτά στις ελληνικές φορολογικές αρχές με εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και - είτε τα έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες στο εξωτερικό είτε τα έχουν κρύψει σε καταθέσεις, θυρίδες ή … σεντούκια στο εσωτερικό της χώρας - να πληρώσουν επί των ποσών αυτών φόρο εισοδήματος με βάση την φορολογική κλίμακα που ίσχυε το έτος κατά το οποίο τα κεφάλαια αυτά απεκρύβησαν από την Εφορία και «φυγαδεύτηκαν». Ο φόρος θα μπορεί να φθάνει μέχρι και το 40%-45% του αποκρυβέντος ποσού. Επί του φόρου εισοδήματος που αναλογεί στα ποσά αυτά θα επιβάλλεται ποσοστιαία προσαύξηση κλιμακούμενη ανάλογα με τα έτη που παρήλθαν από τη στιγμή της απόκρυψης μέχρι τη στιγμής της αποκάλυψης των εισοδημάτων.

Επιπλέον, όσοι υπαγόμενοι σε ΦΠΑ επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες αποδεχθούν να αποκαλύψουν στην Εφορία αδήλωτα εισοδήματα παρελθόντων ετών θα επιβαρύνονται και με τον ΦΠΑ που αναλογεί στα αποκρυβέντα ποσά!

Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές θα απαλλαγούν από κάθε ποινική κύρωση για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Επιπλέον, από τη στιγμή που θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος και τις αναλογούσες σ' αυτόν προσαυξήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα κεφάλαια για να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε απόκτηση περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα υπάγεται στις διατάξεις περί «πόθεν έσχες» καθώς επίσης και για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης στις φορολογικές τους δηλώσεις. Ουσιαστικά με τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου θα είναι δυνατό να νομιμοποιηθούν αδήλωτα κεφάλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, φυγαδευμένα στο εξωτερικό ή κρυμμένα στο εσωτερικό.

www.dikaiologitika.gr

Littleboypc.gr - Επισκευή Υπολογιστών - Κινητών, Ιστοσελίδες-Δίκτυα, Καταγραφικά Συστήματα

Εγγύηση Χαμηλότερης Τιμής, επισκευή Υπολογιστών (Laptop-Desktop), Κινητών τηλεφώνων (Smartphones), Σχεδίαση και Προγραμματισμός Ιστοσελίδας, Δίκτυα Υπολογιστών (Lan-Man-Wan), Καταγραφικά Συστήματα (Κάμερες Ασφαλείας). Θα μας Βρείτε: Κατούνα Ξηρομέρου - Έναντι ΕΛΤΑ | Τήλ. 6972 467 965 - 6989 457 517 | Web: http://www.littleboypc.gr
«
Επόμενη
Νεότερη ανάρτηση
»
Προηγούμενη
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναρτήστε ένα ΣΧόλιο


Αρχή