Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Η αναφορά ενός μάρτυρα στην υπόθεση Novartis για μια εταιρεία με την επωνυμία Computer Team, ως την εταιρεία μέσω της οποίας ξέπλενε χρήματα ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, προκάλεσε αντιδράσεις. Η εταιρεία Computer Team ΑΕΒΕ, που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, σε ανακοίνωσή της την επόμενη μέρα των σχετικών δημοσιευμάτων ανέφερε πως «η εταιρεία δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε μετοχική ή άλλη σχέση (εμφανή ή αφανή) με τον πρώην υπουργό κ. Α. Λοβέρδο, όπως επίσης και οι μέτοχοί της δεν είχαν καμιά επαφή ή απλή γνωριμία μ’ αυτόν και δεν δραστηριοποιείται στον χώρο του “φαρμάκου”».

Αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εταιρεία και διαπιστώσαμε πως όντως δεν έχει σχέση με τον χώρο του φαρμάκου, αλλά με τον γενικότερο τομέα της Υγείας και ειδικότερα με το κεφάλαιο που φέρει τον τίτλο «Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας» , που είναι ευρέως γνωστά ως ΟΠΣΥ. Ειδικότερα, πρόκειται για μια από τις εταιρείες που εδώ και χρόνια διαχειρίζονται τα πληροφοριακά συστήματα υγείας των νοσοκομείων.

Για τα εν λόγω συστήματα, από τις αρχές του 2000, έχουν δοθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Στόχος ήταν η οργάνωση και ο εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων, ωστόσο πολλά απ’ αυτά τα χρήματα πήγαν στον βρόντο, ενώ, ακόμα και σήμερα, δεν είναι όλα τα νοσοκομεία της χώρας καλυμμένα επαρκώς σε αυτόν τον τομέα. Να σημειωθεί εδώ πως τα ΟΠΣΥ περιλάμβαναν όλα τα υποσυστήματα ενός νοσοκομείου, με λίγα λόγια τις ηλεκτρονικές εντολές για εξετάσεις, προμήθειες, ιστορικό ασθενών, καταγραφή δεδομένων νοσηλείας, καταγραφή δεδομένων εξωτερικών ιατρείων κ.λπ.

Αν ανατρέξει κανείς σε δημοσιεύματα εφημερίδων κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, θα διαπιστώσει πως η εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων στα νοσοκομεία περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι αποτελούν το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο σκάνδαλο στην Υγεία. Τα δημοσιεύματα εστιάζουν στα όσα συνέβησαν με τα έργα πληροφορικής που εντάχθηκαν σε τρία χρηματοδοτικά προγράμματα: στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), στο Β’ και στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Σε ό,τι αφορά τα Β’ και Γ’ ΚΠΣ, οι διαγωνισμοί έγιναν τότε από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.».

Σύμφωνα με έρευνα που είχε γίνει το 2006 από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), παρά το γεγονός ότι είχαν δοθεί πόροι από τα ΜΟΠ και από το Β’ ΚΠΣ, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά:


  • 1 Μόλις το 38,5% των νοσοκομείων που συμμετείχαν στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) κατάφερε να φθάσει στο ελάχιστο επίπεδο πληροφοριακής οργάνωσης (Επίπεδο 3 - σύστημα έκδοσης εντολών προς εργαστήρια, φαρμακείο, νοσήλια κ.λπ.).
  • 2 Μόνο ένα στα πέντε νοσοκομεία (20%) που συμμετείχαν στο Β’ ΚΠΣ έφθασαν στο ίδιο επίπεδο. Η συμμετοχή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», που όριζε ως στόχο την αναβάθμιση της πληροφοριακής οργάνωσης στο επίπεδο 3 μέχρι το τέλος του 2003, συνέβαλε ώστε μόλις 11 από τα 39 νοσοκομεία (28,2%) να επιτύχουν τον στόχο αυτόν.
  • 3 Συνολικά, το 2006, η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων (80,4%) δεν είχε καταφέρει να φθάσει στο ελάχιστο επίπεδο πληροφοριακής οργάνωσης.
  • Ιδιο και απαράλλαχτο έμοιαζε να είναι το σκηνικό 6 χρόνια αργότερα, το 2012, όταν, με εγκύκλιό του τότε, το υπουργείο Ανάπτυξης ζητούσε από το υπουργείο Υγείας (επί υπουργίας Α. Λυκουρέντζου) να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό και καλά οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τα ΟΠΣΥ.


Η περίπτωση της Κρήτης

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», στις 30 Ιουλίου του 2010, παραθέτει επιστολή προς την εφημερίδα τού τότε διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, που ανέφερε πως η εταιρεία Computer Team είχε κάνει αγωγή τόσο στην ΥΠΕ όσο και σε 4 νοσοκομεία του νησιού, ισχυριζόμενη πως είχε υπογράψει συμβάσεις ΟΠΣΥ με τα εν λόγω ιδρύματα, οι οποίες ουδέποτε ολοκληρώθηκαν. Η εταιρεία κατηγορούσε τα νοσοκομεία γι’ αυτή την εξέλιξη και ζητούσε μια γενναία αποζημίωση. Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ της εφημερίδας:

«Πρόσφατα ακούσαμε περίπου με έκπληξη τον ΔΥΠΕάρχη Κρήτης κ. Μάνο Φραγκιαδουλάκη, μετά από σύσκεψη με τους διευθυντές των νοσοκομείων της Κρήτης, να καταγγέλλει πως “μια σκανδαλώδης σύμβαση για την εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, διεκόπη το 2004, αλλά ουδέποτε καταγγέλθηκε. Αποτέλεσμα, η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο να διεκδικεί 1,5 εκατομμύριο ευρώ για ένα σύστημα που έμεινε ημιτελές και δεν εγκαταστάθηκε ποτέ”.

Απευθείας ανάθεση

Μάλιστα, ο ΔΥΠΕάρχης άφησε ευθέως αιχμές για προκάτοχό του το 2004, επειδή, εκτός της διακοπής, έπρεπε να καταγγείλει και τη σύμβαση, ώστε να μη ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο. Πίσω όμως από τις επικοινωνιακές κορόνες επί του θέματος, η αλήθεια είναι πικρά διαφορετική... Πρόκειται για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) των νοσοκομείων της ΔΥΠΕ Κρήτης. Το έργο τελικά ανέλαβε η εταιρεία «Computer Team», που είχε επιλεγεί με απευθείας ανάθεση για να υλοποιήσει το έργο της πληροφορικής στα νοσοκομεία της ΔΥΠΕ Κρήτης κάπου το 2003.

Τη σύμβαση -αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους- είχε υπογράψει ο τότε διοικητής της ΔΥΠΕ, όπως και ο τότε υφυπουργός Υγείας, ενώ όφειλαν να προσυπογράψουν και οι διοικητές των νοσοκομείων (καθώς τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το τότε ισχύον νομικό πλαίσιο, ήταν αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα).

Προς τιμήν του, ο τότε υποδιοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), Γιάννης Καναβάκης, επισήμανε εύκολα λόγω της θέσης του στο Ελεγκτικό Συνέδριο το ατόπημα (απευθείας ανάθεση για εξωφρενικό ποσό) και δεν υπέγραψε τη σύμβαση (δίπλα σας παραθέτουμε και το σχετικό έγγραφο), αντίθετα με τους διοικητές των άλλων νοσοκομείων».

Η επιθετική πολιτική των εταιρειών

«Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των συστημάτων πληροφορικής υγείας ακολουθούσαν ιδιαίτερα επιθετική πολιτική εκείνα τα χρόνια», μας λέει στέλεχος του χώρου της συγκεκριμένης αγοράς, που για ευνόητους λόγους θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Οντως χάθηκαν πολλά χρήματα εκείνη την εποχή και γι’ αυτό τη μεγαλύτερη ευθύνη την είχαν οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες που άφηναν “βρόμικους” παίκτες να λυμαίνονται τον χώρο, καταπνίγοντας τους “μικρούς”», προσθέτει και συνεχίζει:

«Το “πάρτι” ήταν τεράστιο. Τα νοσοκομεία δημιουργούσαν επιτροπές υπαλλήλων να διαπραγματευτούν και να παραλάβουν ΟΠΣ που ούτε ήξεραν τι είναι ούτε μπορούσαν να μάθουν από τη μια μέρα στην άλλη. Ετσι παιζόταν το παιχνίδι. Και όταν υπήρχε κάποια καταγγελία για κακοδιαχείριση ή για υποψία σκανδάλου, τότε τα βάρη φορτώνονταν σε υπαλλήλους που κατά βάση δεν είχαν ιδέα.

»Γι’ αυτό και πολλές επιτροπές από ένα σημείο και μετά δεν λειτουργούσαν, επειδή αρκετοί υπάλληλοι φοβόντουσαν ότι θα έμπλεκαν σε περιπέτειες. Αποτέλεσμα, τα έργα καθυστερούσαν δραματικά και, τις περισσότερες φορές, δεν ολοκληρώνονταν ποτέ. Δεν υπήρξε και ουσιαστικός έλεγχος, οπότε αντιλαμβάνεστε τι γινόταν».

Τα λεγόμενά του, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνονται απ’ το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) πραγματοποίησε μόνο δύο ελέγχους σε ΟΠΣΥ νοσοκομείων (Ελπίς και Σισμανόγλειο), όπου διαπίστωσε παρανομίες από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, οι οποίες αφορούσαν σε υπερκοστολογήσεις υπηρεσιών πληροφορικής και συντήρησης.

Μαρτυρία έπειτα από 14 χρόνια

Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε και βρήκε τον τότε υποδιοικητή του ΠΑΓΝΗ, Γιάννη Καναβάκη, και του ζητήσαμε να ανασύρει από τη μνήμη του εκείνο το περιστατικό: «Ως υποδιοικητής, τότε, είχα κάνει μια προεργασία, αφού το κάθε νοσοκομείο μπορούσε να διαπραγματευτεί τη δική του σύμβαση. Διαπίστωσα τότε ότι οι προσφορές που είχα συγκεντρώσει ήταν πολύ πιο οικονομικές από εκείνη που μας παρουσιαζόταν από την εταιρεία που αναφέρετε. Γι’ αυτό και παρά το γεγονός ότι η τότε υγειονομική περιφέρεια ήθελε μια ενιαία σύμβαση για όλα τα νοσοκομεία του νησιού, προσωπικά είχα αρνηθεί να την υπογράψω, καθώς τη θεωρούσα προκλητική».

Ο κ. Καναβάκης, ωστόσο, θυμάται και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από την εποχή εκείνη: «Τα στοιχεία που είχε στείλει τότε η Υγειονομική Περιφέρεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την κύρωση της σύμβασης δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Θυμάμαι ότι είχε συσταθεί μια επιτροπή από διοικητές, υπαλλήλους και μένα με είχαν αφήσει απ’ έξω. Μάλλον γνώριζαν ότι δεν θα υπέγραφα ποτέ τέτοια σύμβαση».

Τελικά το έργο πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καταφύγει στα δικαστήρια... 7 χρόνια μετά, ζητώντας αποζημίωση για ένα έργο που δεν έγινε ποτέ! Στο μεσοδιάστημα βέβαια (μεταξύ 2004-2010), το έργο υλοποιήθηκε από άλλες εταιρείες και αφού προηγουμένως είχε ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ με προϋπολογισμό 4,3 εκατ. ευρώ.

Πηγή:.

Littleboypc.gr - Επισκευή Υπολογιστών - Κινητών, Ιστοσελίδες-Δίκτυα, Καταγραφικά Συστήματα

Εγγύηση Χαμηλότερης Τιμής, επισκευή Υπολογιστών (Laptop-Desktop), Κινητών τηλεφώνων (Smartphones), Σχεδίαση και Προγραμματισμός Ιστοσελίδας, Δίκτυα Υπολογιστών (Lan-Man-Wan), Καταγραφικά Συστήματα (Κάμερες Ασφαλείας). Θα μας Βρείτε: Κατούνα Ξηρομέρου - Έναντι ΕΛΤΑ | Τήλ. 6972 467 965 - 6989 457 517 | Web: http://www.littleboypc.gr
«
Επόμενη
Νεότερη ανάρτηση
»
Προηγούμενη
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναρτήστε ένα ΣΧόλιο


Αρχή